Nyheter

Gjennom vakre Maihaugen

IMG_9546

Tekst: Ingeborg Scheve, Foto: Birken/Maihaugen/Jørgen Skaug

Legger om Birkebeinerløpet 
I 2021 skal alle løpe gjennom de pittoreske omgivelsene på Maihaugen.

I 2019 lanserte Birken et nytt 5-kilometers mosjonsløp, der løpstraseen snodde seg forbi de gamle tømmerbygningene på Maihaugen i Lillehammer.

Et viktig mål med det nye mosjonsløpet, er å gjøre Birkebeinerløpet tilgjengelig for enda flere, med en kort distanse uten tidtaking, i sentrumsnære omgivelser og samtidig by på en kulturell opplevelse ved å legge løypa gjennom en av Norges store kulturperler.

Birken vil gi alle deltakerne i Birkebeinerløpet sjansen til å oppleve stemningen i museumsparken. Derfor har Birken AS innledet et samarbeid med friluftsmuseet Maihaugen som gjør at Birken kan legge traséen for samtlige distanser gjennom Maihaugen. Den nye traséen er permanent, og tas i bruk på årets løpsarrangement 12. juni.

Vinn-vinn for alle parter
– Vi synes samarbeidet med Birken er kjempespennende. Vi gleder oss til å gi alle de som deltar i løpet en mulighet til å løpe gjennom noen av de fineste områdene vi har, og få oppleve litt av det museet tilbyr. Vi tror dette vil profilere både Birken, oss og Lillehammer på en god måte. Vi legger også opp til et lite kulturarrangement på løpsdagen for å gi Birken-deltakere, tilskuere og andre besøkende en unik opplevelse, sier administrerende direktør i Stiftelsen Lillehammer museum, Jostein Skurdal.

Slik den nye løypa er lagt, kommer løperne inn på Maihaugen gjennom hyttegrenda, som er en dokumentasjon av hyttebygging i Norge og den norske hyttedrømmen, videre ned gjennom seteranlegget og over fiskevollen med fiskerkapellet fra år 1459 før de løper ut av Maihaugen og videre mot mål ved Håkons Hall.

FUN FACT

- Fiskerkapellet fra 1459 på Maihaugen er den eneste bevarte laftede kirkebygningen fra middelalderen i Norge.
- Det var biskopen Gunnar i Hamar som fikk bygget fiskerkapellet, som lå på Øyra ved Lågen. Der hadde biskopen store økonomiske interesser i lågåsildfisket, som foregikk hver høst, og er et bevis på hvordan kirke og makt i samfunnet henger sammen, forteller Jostein Skurdal, administrerende direktør i Stiftelsen Lillehammer museum.  Etter reformasjonen i 1537  ble fiskerkapellet flyttet til prestegarden i Fåberg og brukt som stabbur.

Skurdal er ikke redd for at tusenvis av løpere vil sjenere andre besøkende eller slite på museumsområdene.

– Løypa er lagt til turveier gjennom anlegget som har stor slitestyrke, så det er vi ikke bekymret for. Vi kommer også til å legge til rette for at de besøkende som vil se løperne skal få fine muligheter til å heie på deltakerne her, sier han. 

Felespiller original 0IMG_7688c

Skal favne bredere
– Vi er veldig glade for å ha med Maihaugen som partner. Vi er opptatt av at Birkebeinerløpet skal være et arrangement med opplevelser for alle og gi deltakerne gode minner. Vi er trygge på at dette samarbeidet vil styrke totalopplevelsen, sier daglig leder i Birken AS Eirik Torbjørnsen.

Løypeomleggingen er ett av flere grep Birken gjør for at løpet skal trekke enda flere. I år blir det flere organiserte aktiviteter i målområdet og senere starttidspunkt for HalvBirken. Det gjør at deltakere som bor litt utenfor Lillehammer, ikke behøver å stå opp så tidlig for å rekke starten.

– Vi ser en svært positiv utvikling for Birkebeinerløpet med økning i antall deltakere. Vi ønsker å legge til rette for at løpet skal være tilgjengelig for enda flere. Å legge løypa gjennom Maihaugen er en del av det. I tillegg legger vi opp til et bedre målområde med afterrun og musikk fra Lillehammer Live etter løpet. Vi har også tro på at senere starttider vil være gunstigere for deltageren, sier Torbjørnsen.

FAKTA: Slik blir den nye traséen

  • Den nye traséen gjennom Maihaugen blir permanent. Den består av en sløyfe på halvannen kilometer som er lagt inn på slutten av løpet, slik at endringene i løypa kommer mellom siste matstasjon på 15 kilometer og målgang ved Håkons Hall.
  • Løypeomleggingen gjelder alle distanser: Birkebeinerløpet, HalvBirken Løp, UltraBirken løp og Birken Fjellmaraton, så vel som mosjonsløpet Birken 5 kilometer Aktiv mot Kreft.
  • Birkebeinerløpet vil fortsatt beholde sin halvmaratondistanse på 21 kilometer, og HalvBirken løp er 12 kilometer, begge med start på Birkebeineren stadion. UltraBirken løp er 60 kilometer og Birken Fjellmaraton er 42 kilometer, begge med start på Sjusjøen langrennsarena. Alle løpene har målgang ved Håkons Hall.
  • Birkebeinerløpet 2021 arrangeres 12.juni.
_MG_1349 Birkent-skjorte
IMG_2200
Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen