Nyheter

Rune Høydahl sykler Birken i sommer

Birken ritt 2017 14

I år håper han å få med meg både kone og barn på turen over fjellet.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Birken og Ingeborg Scheve

Birken-veteranen har bare gått glipp av Birkebeinerrittet to ganger i rittets 27 år lange historie, men var klar på at 2020 blir ikke skulle bli den tredje selv om selve rittarrangementet er avlyst i år.

– I år tror jeg det er viktigere enn noen gang å prioritere tradisjoner og sørge for gode opplevelser, og for mange er Birkebeinerrittet et viktig treningsmål, sier Rune Høydahl.

Han har syklet Birkebeinerrittet 25 ganger og er den rytteren som har vunnet Birkebeinerrittet flest ganger på herresida. Den tidligere terrengproffen har vunnet seks ganger, og deltatt samtlige ganger rittet har vært arrangert unntatt første gang (1993) og et år Birkebeinerrittet kolliderte med et verdenscupritt.

I år er det du som bestemmer
Høydahl poengterer at selv om rittarrangementet er avlyst i år, står Birkebeinerløypa og naturen til disposisjon for alle som vil sykle fra Rena til Lillehammer.

– Koronaen gjør bare at Birken blir litt annerledes i år. SommerBirken er et supert alternativ. Det krever bare litt mer planlegging og organisering på forhånd. Men dette kan jo bli tidenes opplevelsestur, helt uten merkekrav og tidspress. Og nå bestemmer du jo selv akkurat når du vil sykle, sier Høydahl.  

– Skal man se litt stort på dette, så tror jeg det kan komme noe godt ut av koronapandemien. Denne situasjonen har gitt oss en sjanse til å komme litt bort fra det evige maset med å sykle ritt og delta på arrangementer hver eneste helg. Dette er året for å senke skuldrene litt. Få med familien, noen gode venner eller kollegaer, og gjør turen til en opplevelse, sier veteranen.

– Jeg kan jo ikke sette meg ned å slite ut sofaen selv om koronapandemien har ført til at masse ritt og arrangementer er avlyst. I år håper jeg å få med meg både kone og barn på turen over, og det fine denne gangen er at sjansen er større for at det blir fint vær, sier Høydahl.

Han er allerede i gang med planleggingen, og forteller at han legger opp til at turen skal bli en fest, selv om det verken blir matstasjoner underveis eller den vanlige festen etter målgang.

For alle – med litt systematisk innsats
Birkens motto er utfordringer og opplevelser for alle, og med litt målrettet trening i sommer mener Høydahl at distansen fra Rena til Lillehammer er innen rekkevidde for de fleste.

Når det ikke er tid eller merkekrav som teller, blir det mindre aktuelt å fokusere på strukturerte intervalløkter, men det er likevel lurt å ha noen mil i beina slik at man står distansen.

– Det er viktig at man har samlet noen timer på sykkelen før man legger ut fra Rena. Bruk gjerne helgene framover sommeren til å få inn noen gode langturer, slik at du blir vant til å være på sykkelen i tre-fire timer i strekk, sier Høydahl. 

Han tror at ungdom ned til 12-14-årsalderen greier turen fra Rena til Lillehammer med glans, forutsatt at de har syklet noen mil før og har forberedt seg i forkant.

– Unger og ungdom som er vant til å være ute litt lenge om gangen greier fint å sykle langt, men det er lurt å ha med seg en sekk full av motivasjon - altså sjokolade, tipser Høydahl. 

Uansett alder og treningsbakgrunn, er det viktig at man ikke sykler for fort, spesielt i starten, slik at man unngår å gå på en smell underveis.

– Mange sykler litt for fort i starten, og da er det lett at turen oppleves som slit. Derfor er det lurt å sykle litt sakte, og det er utrolig hvor langt man kommer så lenge man holder hjulene i gang. Så ta det litt rolig fra Rena og forbi Skramstad. Det gjelder jo alle, sier Høydahl.

Vær sjølberga
Høydahl trekker også fram at det er viktig å ha med seg nok mat og drikke, samt litt nødproviant. Det er ekstra viktig i år, når det ikke er organiserte matstasjoner underveis.

– Jeg har alltid med mer enn jeg tror vi trenger. Vi som sykler Birken hvert år, er jo vant til å ha 3.5 kilo i sekken, sier Høydahl, og minner om at niste kan være mye mer enn bare matpakker med brødskiver.

– Fyll sekken med mat og påfyll du vet turfølget ditt liker, og som vil friste også når folk begynner å bli litt slitne. Nøtteblandinger, sjokolade og barer av ulike slag sklir ofte lett ned. Det er også lurt å ta med litt pulver, slik at du kan blande opp mer sportsdrikke underveis, sier han.

Logistikken
Når Birkebeinerrittet er avlyst, blir det imidlertid opp til hver enkelt hvordan de vil løse logistikken. Det er jo alltid et puslespill når løypa går fra A til B og det er et stykke mellom start og mål. Men med en plan i forkant, lar det meste seg løse. Her finnes det flere muligheter, sier Høydahl, og deler noen av sine forslag:

Hvis man kan benytte seg av offentlig kommunikasjon, er dette ofte det enkleste. Det går både tog og buss til Rena og Lillehammer, men husk å undersøke hvilke regler som gjelder for å ha med seg sykkel og hvilke krav som gjelder for å bestille på forhånd. Pass også på å sette av nok tid slik at det ikke blir et tidspress å rekke transporten i andre enden.

Har man to biler, kan en settes i hver ende. Det er også mulig å dele gjengen, slik at den ene gruppa sykler fra Rena og den andre fra Lillehammer, og man bytter bilnøkler når man møtes på fjellet. Alternativt kan en av rytterne kjøre til Lillehammer grytidlig den dagen de skal sykle, starte turen fra Lillehammer og møte resten av følget på fjellet.

– En gang vi skulle sykle gjennom løypa, sto jeg opp grytidlig, hev meg i bilen og kjørte til Lillehammer. Så startet jeg derifra omtrent samtidig som de andre startet fra Rena og møtte dem midt oppå fjellet. Det ble en kjempetur, sier Høydahl.

Det er også mulig å overnatte på Lillehammer og sykle tilbake til Rena senere, eller slå leir langs løypa underveis.

Høydahls tips for en magisk Birken-opplevelse i 2020
* Vær forberedt på en lang tur både fysisk og mentalt: Ha med deg det du trenger av mat og drikke, ekstra klær, verktøy, ekstra slanger og lappesaker. Listen over påkrevet utstyr for sekken i Birkebeinerrittet kan brukes som et utgangspunkt for pakking, men husk at det ikke er matstasjoner underveis, så vær sikker på at du har med deg nok mat og drikke. 
* Prøv å holde igjen litt på farten, spesielt i starten
* Ha en plan for logistikken: tenk ut hvordan du skal komme deg til Rena og fra Lillehammer.

FAKTA: Dette er Birkebeiner-løypa
* Birkebeinerrittet: 86km
* Totalt 1320 høydemeter
* Start i sentrum på Rena, målgang ved Håkons Hall i Lillehammer

Birkebeinerrittet arrangeres neste gang 28. august 2021.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen