Nyheter

Skovalg i Birkebeinerløpet

Sebastian Conrad Håkansson UltraBirken løp 2019 Foto Ingeborg Scheve

Hva er viktige faktorer ved valg av sko til Birkebeinerløpet?

Tekst: Sebastian Conrad Håkansson  Foto: Ingeborg Scheve og Salomon

Når det kommer til skovalg i terrenget så er det flere faktorer som er viktig å ta hensyn til. I Birken er terrenget svært variert og løypa er innom både sti, kjerreveg, gressbelagt skitrase i gamle OL-løyper og sykkelstier.

Det ulendte og myke terrenget demper slagene mot bena vesentlig sammenlignet med ren asfaltløping. Derfor er ikke dempingen det overordnede i mitt valg for konkurransesko til løpet 4.september. Under trening til selve løpet og lengre turer er dempingen derimot en viktig faktor. Så det er viktig å skille på bruksområde når man skal beslutte seg for hvilken sko man velger.

Jeg har 3 soleklare Salomon favoritter når det kommer til terrengsko og velger som regel hvilken jeg vil bruke ut fra terrenget det skal løpes i, hvor langt det skal løpes og hvor fort det skal løpes.

Til årets Birkebeinerløp kommer jeg til å velge å løpe med enten Salomon S-lab Sense 8 eller den røde og sorte Soft Ground (SG) versjonen av samme sko med noe grovere knotter under sålen.

Begge disse skoene er med sine Contagrip såler ekstremt gode på grep, både ved tørt og vått terreng. Som nevnt har SG noe større og grovere knotter som gir forbedret grep i bløtt og mykt terreng, mens knottene i den alminnelige S-lab Sense 8 er på 4mm og svært gode under noe tørrere terreng.

Valget avgjøres derfor av forholdene og hvor bløtt det eventuelt er i løypa. I 2019 vant jeg UltraBirken med S-lab Sense 6, forgjengeren til den røde og hvite sense 8. Løypa var den gang tør og skovalget ideelt. Om det skulle komme et kraftig regnskyll inn mot årets løp vil valget derimot bli S-lab Sense SG.

Andre faktorer jeg mener er viktige i valget av terrengsko er:

  • Vekt – jo lettere jo bedre når det kommer til konkurranse, men uten at det går utover kvaliteten. Slab sense er svært lette med sine 195 gram
  • Passform – skoene må sitte godt og behagelig rundt foten. Sense 8 føles ut som en stabil sokk og er svært komfortabel å ha på foten.
  • Løpsfølelse – personlig syns jeg dette er enda viktigere i terreng enn på asfalt. Det å kjenne underlaget uten at det gjør vondt er viktig for å unngå frykt for overtråkk og heller kunne gi bånn gass fremover.
  • Drenering av vann ut av skoen – svært viktig faktor da sko som drenerer dårlig vil gjøre skoen svært tung. Det hjelper lite at skoen i utgangspunktet er lett dersom vekten øker drastisk etter første steg i myra og deretter forblir tunge. Sense 8 er igjen en sikker vinner her og forblir lett under hele løpet.

Den tredje terrengskoen jeg bruker mye er S-lab ultra 3. Denne er noe tyngre og hakket mere stabile enn sense men har god demping i seg og er perfekt for lengre turer over flere timer.

 

Sebastian Conrad Håkansson (31)
Salomon ambassadør
Vant UltraBirken i 2019

@jsaragossa__JSA4536.jpg.cq5dam.web.5304.7952

Bilde: Salomon S-Lab Sense 8 SG

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen