Nyheter

Slik blir Birken sykkelfestival 2022

7278_20210828_133229_200214557_original

Tekst: Ingeborg Scheve/Birken, Foto: Sportograf

Kort eller langt, med eller uten tid, flere muligheter for å sykle sammen, ny trasé for ungdommen og god kok på kvelden med toppband som Hellbillies og Postgirobygget: Slik blir Birken sykkelfestival 2022.

Etter to år med koronakompromitterte arrangementer, går Birken for full sykkelfest igjen, nå med enda flere alternativer. Den største utfordringen kan være å bestemme seg for hvordan du vil at din Birken-opplevelse skal bli.  

Årets utgave av Birken sykkelfestival byr nemlig på enda flere muligheter til å skreddersy din egen sykkelopplevelse: Kort eller langt, med eller uten tid, pushe grenser alene eller sammen med dine sykkelvenner? Uansett hva DU går for, garanterer vi 100 prosent Birken-stemning. 

Kommunikasjonssansvarlig Randi Bolstad i Birken trekker fram noen av høydepunktene og endringene for Birken sykkelfestival 2022. 

Sykle med de du vil
En av de viktigste endringene er at det blir lettere å sykle sammen med de du ønsker å sykle med, uten at alle må seede seg til samme pulje. 

– Vi ønsker at dersom man er en gjeng som ønsker å sykle sammen, kan man fint gjøre det, sier Bolstad.  

Derfor har Birken innført en mulighet for melde seg på i samme pulje ved påmelding. – Det er veldig enkelt. Send en e-post til info@birkebeiner.no med navnene på de som ønsker å sykle sammen, forklarer hun. 

Bolstad håper det vil gjøre at flere vennegjenger, kollegaer eller familier får sjansen til å legge opp til en felles sykkelopplevelse, og ha et felles treningsmål å jobbe mot.  

Skal inkludere flere
Birkens motto er «Utfordringer for alle», og i år gjeninnføres populære formater som har vært vanskelige å gjennomføre under pandemien. 

Blant annet arrangeres sykkelfestivalen igjen over to dager: Fredag 26. august og lørdag 27. august, der Birkebeinerrittet tradisjonen tro kjøres på lørdagen. 

TurBirken, etter mal fra FredagsBirken som ble arrangert fra 2008 til 2016, settes opp igjen. Som tidligere går dette arrangementet på fredagen før selve Birkebeinerrittet, og er et tilbud til de som ønsker seg en opplevelse med litt lavere skuldre. 

TurBirken byr på to alternativer: 41km med start på Pellestova og 86km med start på Rena. Begge har målgang ved Håkons Hall i Lillehammer. Begge kan sykles med eller uten tidtaking, og er åpen for både vanlig terrengsykler og El-sykler. 

– TurBirken 41 og TurBirken 86, nykommerne i årets festival, gir deltakerne sjansen til å sykle hele eller deler av Birkebeinerrittet i roligere omgivelser, sier Bolstad. 

For de som vil sykle Birkebeinerrittet på lørdagen uten å konkurrere, er det i år satt opp trimklasse igjen. Der er det valgritt om du ønsker tidtaking. 

I tillegg til tradisjonelle puljer for terrengsykkel, er det også satt opp el-sykkelklasse og all-road-klasse (gravel) i Birkebeinerrittet 2022. 

Gjeninnfører stisykkelfesten UltraBirken
Også UltraBirken er tilbake etter koronapausen, og arrangeres i år for 11. gang fredag 26. august. 

Løypa legges på nytt hvert år, og årets trasé er på cirka 100 kilometer med start på Pellestova for å komme raskere til fjells og med målgang ved Håkons Hall.

UltraBirken byr på mye sti og minimalt med grus og fast dekke. Løypa slippes mandagen før rittet.

Morsommere trasé for ungdommen
Løypestikkerne i Birken har lagt om traséen til UngdomsBirken 2022. 

Rittet er nå litt lenger: 16 kilometer mot tidligere 7,5 og 9,5, og løypa har blitt oppgradert med mer flyt og er mindre teknisk krevende. UngdomsBirken sykkel har nå start på Birkebeineren stadion og følger den ordinære Birkentraséen til mål ved Håkons Hall. 

– Vi har tatt bort den tøffe løypa rundt hallene, og lagt løypa til deler av den ordinære traséen til Birkebeinerrittet. Det gjør at UngdomsBirken blir litt lengre, men mye morsommere, sier Bolstad. Vi tror også at årets løype er bedre tilpasset de som ønsker å ta Ungdomstrippelen.

Dessuten arrangeres UngdomsBirken sykkel nå på samme dag som selve Birkebeinerrittet, altså lørdag 27. august. 

Ungdomsrytterne starter på morgenen, slik at alle deltakerne er trygt i mål før deltakerne i Birkebeinerrittet fra Rena nærmer seg denne delen av løypa. Samtidig får ungdommene og familiene en mulighet til å hygge seg sammen i målområdet.  

BarneBirken – så klart!
BarneBirken, rittet for alle barn fra 0 til 11 år, arrangeres fredag 26. august, både i Rena sentrum og ved Håkons Hall i Lillehammer. Det er selvfølgelig premier til alle. 

Oppvisning og showritt med eliten
La deg inspirere av de beste: Fredag kveld inviterer Birken til showritt med eliterytterne i Kleivbakken på Lillehammer med konferansier Ole Kristian Stoltenberg.

Showrittet starter klokka 18:30. 

Vil du se eliten sykle i selve Birkebeinerrittet gjelder følgende: 
Kvinner elite senior og junior starter fra Rena klokka 10. De bruker normalt rundt tre timer til mål ved Håkons Hall på Lillehammer. 

Menn elite senior og junior starter fra Rena klokka 14. De bruker normalt rundt to og en halv time til mål ved Håkons Hall på Lillehammer. 

Birken og musikkfestival hører sammen
Vi ønsker å legge til rette for en så god totalopplevelse som mulig for våre deltagere.  Få med deg gjengen og bli med på Lillehammer Live, en todagers musikkfestival som går av stabelen på Strandpromenaden samme helg som Birkebeinerrittet 26. og 27. august. Som Birkendeltager får du gode priser på billetter og festivalpass gjennom hele helga. I år kan du oppleve Veronica Maggio, Hellbillies, Chris Holsten, Postgirobygget,  Dagny, Ruben og boybandet 06 Boys med flere.

Erfaren eller nybegynner: Kom i gang med sykkeltreningen
Uansett om hvilken distanse du går for, blir opplevelsen bedre med gode forberedelser. 

Det er fortsatt lenge til slutten av august, men sørg for å få mest mulig ut av den tida du legger ned i treninga. Starter du nå og legger ned litt systematisk innsats, kan du heve formen og opplevelsen betraktelig fram til Birken sykkelfestival. Se birkebeiner.no for gode tips

--------

FAKTA: Birken sykkelfestival 2022

Når: 26. til 27. august 2022
Hvem: Syklister fra 0 år og eldre
Hva: Terrengsykkelritt
Hvor: Rena til Lillehammer, samt flere distanser med startsted nærmere Lillehammer

Fredag 26. august:

 • TurBirken 41 km
 • TurBirken 86 km
 • UltraBirken ca 100 km
 • BarneBirken
 • Showritt i Kleivbakken på Lillehammer
 • Sport 1 marked og utstillere
 • Lillehammer Live

Lørdag 27. august:

 • UngdomsBirken 16 km
 • Birkebeinerrittet 86 km
 • Sport1 marked og utstillere
 • Lillehammer Live

Detaljene: Påmelding, løyper og løypeprofiler, praktisk informasjon før og under arrangementene, nyheter og resultater finner du på birkebeiner.no. 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen