Nyheter

Slik vil Birken gjennomføre løpet

sportograf-164116656

Birken vil arrangere Birkebeinerløpet på en trygg og forsvarlig måte 5. september.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Sportograf

Ved å flytte løpet til Birkebeineren Stadion, forenkle logistikken og legge til rette for gode hygienetiltak skal Birken kunne arrangere Birken Løpefestival på en trygg og forsvarlig måte lørdag 5 september, godt innenfor gjeldende smittevernrestriksjoner.  

– Smittevernhensyn blir den viktigste delen av dette arrangementet. Vi i Birken ville aldri arrangert et løp i strid med gjeldende smittevernregler, og Birkebeinerløpet har som hovedmål at deltakerne, funksjonærene og de frivillige skal føle seg trygge, sier Eirik Torbjørnsen, som er daglig leder i Birken AS, og fortsetter:  

– Vi er trygge på at vi kan gjennomføre Birkebeinerløpet på en forsvarlig og ordentlig måte i september. Smitteutviklingen i Norge nå i juni er positiv, og vi håper at det vil fortsette slik at det ikke blir satt noen stopper for vårt planlagte arrangement til høsten. 

Slik ivaretas smittevernet
Rammene for Birkebeinerløpet er lagt i tett dialog med helsemyndighetene og kommuneoverlegen i Lillehammer, og det er tatt en rekke grep for å sikre at smittevernhensyn blir forsvarlig ivaretatt. I den sammenheng trekker Torbjørnsen fram at Lillehammer har helt andre forutsetninger for å kunne gjennomføre løpet innenfor smittevernreglene enn andre tilsvarende store løpsarrangementer i store byer. 

– Smittevernhensyn er den sterkeste premissgiveren for at vi får lov til å arrangere i september. Birkebeinerløpet arrangeres i landlige omgivelser med store åpne områder og er ikke et publikumsarrangement. Det gjør at selv med flere tusen deltakere vil vi kunne opprettholde god avstand på en helt annen måte enn i løp som foregår i trange bygater der publikum står tett, sier Torbjørnsen.

Men selv om Birken gjør alt de kan for å legge til rette for et forsvarlig arrangement, minner Torbjørnsen om at deltakerne også har et ansvar for å sørge for at smitterisikoen blir så liten som mulig. 

– De samme smitteverntiltakene vi vet vil gjelde for hele samfunnet i hvert fall ut året 2020, og som vi vet har effekt vil også gjelde for Birkebeinerløpet. Det er å ha gode hygienerutiner, å holde deg hjemme hvis du føler deg sjuk, og holde god avstand, sier han. 

Omfattende endringer
Rent praktisk er det gjort flere endringer for å etterkomme betingelsene for å kunne arrangere Birkebeinerløpet i år. 

Hele arrangementet vil foregå på Birkebeineren Skistadion. Der er det store åpne arealer for å avvikle både start og målgang med god avstand mellom både deltakere og funksjonærer. Distansene blir de sammen, men det kan forekomme små avvik på lengdene.

Med flere tusen parkeringsplasser tilknyttet arenaen, unngår arrangøren også behovet for shuttlebusser. 

Mindre puljer og forenklet tilbud på mat- og drikkestasjoner skal sørge for bedre flyt gjennom løpet, færrest mulig berøringspunkter, og unngå at det danner seg store opphopninger av mennesker, spesielt ved målgang. 

Det blir heller ingen dusj- eller garderobemuligheter, og det blir bare minimalt med premiering på stadion. Deltakerne får utdelt sine pins sammen med startnumrene, og diplomer deles ut digitalt og kan skrives ut hjemme.

– Summen av alle disse tiltakene gjør at vi skal kunne gjennomføre et trygt og godt arrangement der vi overholder alle gjeldende smittevernregler, sier Torbjørnsen. 

Torbjørnsen hadde selvsagt gledet seg til å vise fram Birkebeinerløpets nye trasé gjennom Maihaugen, men nå konsentrerer han seg om å få gjennomført årets løp på best mulig måte.

– Maihaugen er en god partner for Birken, og vi hadde gledet oss til å gi deltakerne våre en fantastisk opplevelse med å legge løypa gjennom museet der det var lagt opp til et rikt folkeprogram. Det må nå utsettes til senere nå som alt skal gjennomføres på Birkebeineren Stadion i år, sier han. 

Birken betyr mye for mange
Selv om Torbjørnsen gjerne skulle tatt imot 35 000 deltakere fordelt på de tre Birken-arrangementene i 2020, er han stolt over at Birken nå ser ut til å kunne gjennomføre ett av årets tre arrangementer. 

– Birken betyr mye for veldig mange, og vi har fått mange tilbakemeldinger om det helt siden vi måtte avlyse Birkebeinerrennet i mars. Det er viktig for oss at vi kan møtes igjen når det er trygt, og vi i Birken overlever et år uten arrangementer. Men du verden så flott det skulle vært å få arrangere Birkebeinerløpet i september.

Hvilke distanser inngår i løpefestivalen?

  • Birkebeinerløpet 21 km
  • HalvBirken 12 km
  • UltraBirken 60 km
  • Birken Fjellmaraton 42 km
  • UngdomsBirken løp
  • BarneBirken løp

Oppdateringer og informasjon om arrangementet finner dere på www.birkebeiner.no.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen