Styrketrening blir viktigere
Etter hvert som langrenn er blitt mer kraftorientert, blir styrketrening en stadig viktigere del av treningen.
Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Madshus
Styrketrening kan være så mangt, fra lange stakeøkter til innetrening av ulike slag. Øystein Pettersen trekker fram at lange stakeøkter er knallgod styrketrening, men at de færreste med full jobb, familie og andre forpliktelser ved siden av skiløpingen har tid nok til å basere seg utelukkende på stakeøktene. Innetrening, både i form av slyngetrening og klassisk basistrening, er imidlertid svært effektivt.
– Langrenn er en utholdenhetsidrett og de fleste ønsker jo å bruke mesteparten av tida utendørs. Men hvis du vil gå fort på ski så lønner det seg å trene styrke. Da jeg gikk fulltid på ski, trente jeg lite styrke fordi jeg staket mye. Men nå som jeg trener mindre totalt, må jeg legge inn mer tradisjonell styrketrening. Så i stedet for å stake i tre timer, som jeg ikke har tid til lenger, kan jeg få gjort mye av jobben i styrkerommet, sier Pettersen.
Han poengterer at styrketrening både er skadeforebyggende og utviklende for muskulaturen. Det gjør at du både kan skape mer kraft og dermed mer fart i sporet, og det er lettere å holde seg skadefri slik at du unngår treningsavbrekk.
– Og jo eldre du blir, desto viktigere blir styrketrening, legger Pettersen til.
Hva slags styrketrening?
Når Pettersen trener styrke innendørs, er det særlig to treningsformer han prioriterer: Slyngetrening og basistrening.
Slyngetrening
– Slyngetrening er fantastisk trening for hele kroppen, og veldig avslørende. Hvis du ikke er sterk nok i de små musklene, klarer du heller ikke å utnytte kraften i de store musklene. Derfor er slyngetrening veldig viktig og nyttig, sier Pettersen.
– Det finnes et lass av slyngeøvelser der ute, men dette er fem som er fine å starte med.
Dette er Pølsas beste slyngeøvelser
1. Supermann
2. Sideliggende planke
3. Bjørgen-press
4. Trappa
5. Ryggplanke
Basistrening
– Det hjelper ikke å være skikkelig sterk i overkroppen hvis du ikke klarer å ta imot det trøkket du skaper gjennom ryggen, magen og hofta og ned i bakken. Derfor må du trene styrke på mage og rygg. Selv om det er litt kjedelig, så er det uhyre viktig, sier Pettersen.
Dette er Pettersens beste basisøvelser
1. Situp med medisinball
2. Hip thrust (hoftehev) på medisinball
3. Armhevinger på medisinball
4. Ryggliggende planke på Bosu-ball med medisinball
5. Twist med medisinball på Bosu-ball