Nyheter

Hvordan håndteres fluorforbudet under Birken?

illustrasjon rode

31.01.2024, oppdatert 13. mars. Tekst og foto: Birken/Rode

Sammen for et fluorfritt Birken
FIS innførte i 2019 totalforbud mot gli- og festevoksprodukter som inneholder fluor for alle internasjonale og nasjonale renn. Bruk av fluorholdig smøring eller produkter som inneholder fluor, er forbudt i alle grener og på alle nivåer.

Dette gjelder også for alle deltagere, både elitedeltagere og mosjonister under årets SkiBirken 15.-17. mars.

Birken som Norges største mosjonsarrangør, har et samfunnsansvar. Vi sammen med deltagere og vår leverandør Rode,  skal sammen sørge for et fluorfritt Birkebeinerrenn.

Hvordan rense ski og utstyr for fluor?
Det er deltagerens eget ansvar å sørge for at ski og smøreutstyr er rengjort hvis man tidligere har brukt fluorholdige preparater. Les mer om hvordan du renser ski og utstyr

Nytt av året er kontroll av fluorforbudet
Testing av ski i form av stikkprøver, blir gjort etter målgang på Birkebeineren skistadion. Det er Norges Skiforbund som utfører selve testingen med kvalifisert testpersonell. Selve testingen tar kort tid, du leverer skiene og får svar i løpet av noen få minutter. Vi vil merke skiene med startnummer, bruk av tusj som kan vaskes bort. Slik ser testapparatet ut
Les mer om fluorkontroll på Skiforbundets hjemmeside

Testing i forkant
Det er mulig å teste skiene i Sport 1 butikken på Rena fredag 15. mars. Det er ikke mulighet for testing før start på renndagen.

Hva skjer om du har for høye verdier av fluor?
Dersom det blir funnet spor av fluor etter konkurransen, kan juryen ilegge straffen diskvalifikasjon (DSQ).

Kan skiene bli «smittet» av fluor underveis?
Teoretisk er det mulig, men konsentrasjonen av fluor i snøen må da være såpass stor at det neppe vil være noe problem i Birkebeinerløypa. Grenseverdien er pr i dag høyere når man måler ski etter målgang nettopp for at dette ikke skal være noe problem.

Fluorfri glide- og smøreservice fra Rode
Rode skiwax, Birkens offisielle glide- og smøreservice tar fluorforbudet på aller ytterste alvor.

-Leverer du skiene til oss for rensing og gliding og har fulgt NSF sine retningslinjer for rensing i forkant, garanterer vi fluorfrie ski, sier Lasse Løwstrøm Aulin, smøreansvarlig for Rode smøreservice. 

Rode i marcia

FV smøreansvarlig Lasse Løwstrøm Aulin med service-teamet fra Rode

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen