Tilbake

Treningsrom trenger ikke koste all verden

Privat 15kvm 2

Drømmen du om et eget treningsrom, enten hjemme eller på jobben?

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Nordic Sportsmaster

Det kan være nærmere realisering enn du tror. Hvordan innrede og få mest mulig ut av treningsrommet? Og hva koster det? Dette er ekspertens tips enten du har 10, 15 eller 25 kvadratmeter til rådighet og stort eller lite budsjett. (Se skisser)

– Det er kult å ha treningsrom, og vi merker stadig større etterspørsel etter treningsutstyr til mindre treningsrom, både fra privat, små bedrifter og mindre treningssentre. Denne våren har det vært spesielt mye pågang, sier Paul Einar Borgen i Sportsmaster.

For de fleste birkebeinere er ikke innetrening noen erstatning for den vanlige utetreningen, men et supplement til den og et alternativ når utetrening av ulike grunner ikke er mulig.

– Vi merker at folk er opptatt av å ha treningsmulighetene lett tilgjengelig når det passer å trene, sier Borgen.

Hva trenger du?
Skal du innrede et treningsrom er det flere hensyn å ta. Hva vil du gjøre der, hvor stor plass har du, hvor mange skal bruke apparatene og hvor mye er du villig til å investere i treningsrommet?

– De aller fleste vil ha glede av å ha utstyr til kondisjonstrening og styrketrening, og utstyr som er enkelt å bruke og enkelt å vedlikeholde, sier Borgen.

Kompakt og effektivt
Har du en tredemølle og et sett med manualer, kommer du langt.

– Med noen manualer og noen gode treningsplakater som viser hvilke muligheter som manualene gir er veldig enkelt og brukervennlig, poengterer han.

På et privat treningsrom kan man ofte greie seg med justerbare manualer med 30 kilo skiver som kan settes på etter behov og ønske. På et treningsrom som brukes av flere, er det gjerne mer hensiktsmessig med tradisjonelle, faste manualer. Kombinert med en benk kan du trene svært effektivt. Har du litt mer plass til rådighet, foreslår Borgen også et knebøystativ.

Hvordan skal tredemølla brukes?
Tredemøller kommer i alle prisklasser. De viktigste forskjellene mellom de to tredemøllene Borgen anbefaler i sitt forslag, er at den største (T300 til 29.500 kroner) tåler flere og tyngre brukere, har høyere topphastighet og fast bånd, mens den enklere varianten (T70 til 20.900 kroner) kan slås opp når den ikke er i bruk.

– Begge er gode, solide møller som tåler å løpes på, og særlig T300 er en god intervallmølle. Med løpebane som ikke kan slås opp gir den også litt bedre respons ved intervalltrening sier Borgen.

Det finnes enklere alternativer enn disse, men de aller rimeligste møllene er relativt spinkle og egner seg best til å gå eller jogge på, sier han.

Slynger og romaskin
Har du mer plass til rådighet, foreslår Borgen å legge til romaskin og et knebøystativ, samt slynger og matter.

– Slynger og matter tar ikke mye plass i seg sjøl, men du skal ha friplass under dem til å bruke dem på. Romaskin er fint å ha og et godt alternativ til både styrke og kondisjonstrening, men krever litt plass, sier han.  

Videre foreslår han en større og kraftigere rack i stedet for den enklere squatracken som er satt opp for de mindre treningsrommene.

De ulike styrkepakkene med olympiske racks tar litt mer plass, men kommer samtidig med en fleksibel benk og muligheter for både squat, benkpress og chins, sier han.

 

Trivsel
Borgen anbefaler også å investere litt i å gjøre treningsrommet trivelig. Musikkanlegg, behagelig belysning og gjerne en skjerm er elementer som bidrar til å gjøre treningen mer lystbetont.

– Gjør det hyggelig på treningsrommet, og hold rommet ryddig, rent og støvfritt. Det er viktig at du har lyst til å være der og lyst til å trene. Ellers blir det ingen god investering, sier Borgen.

Forslag til utstyr for ulike romstørrelser

10 kvadratmeter
Aktiv: T70 tredemølle, Squatpakke lett, 30 kg manualkoffert, 302Benk - under kr. 30.000

Proff: T300 tredemølle, Squatpakke tung, 8 par manual sett, PM122 Benk – under kr. 50.000

15 kvadratmeter (tegnet – proff)
Aktiv: T70 tredemølle, Squatpakke lett, 30 kg manualkoffert, 302 Benk, RX88 romaskin –under kr. 38.000

Proff: T300 tredemølle, Squatpakke tung, 8 par manual sett, PM122 Benk, Xebex romaskin – under kr. 60.000

25 kvadratmeter
Aktiv: T70 tredemølle, Half Rack Olympisk Styrkepakke med benk, 30 kg manualkoffert, , R88 romaskin, Jungle Gym slynge, matte - under kr. 46.000

Proff: T300 tredemølle, Half Rack Olympisk Styrkepakke med benk, 9 par manual sett, PM122 Benk, Xebex romaskin, Jungle Gym Slynge, matte - under kr. 65.000

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen