Nyheter
ole erik hørstad

Foto: Ole Erik Hørstad, ordører i Åmot kommune

Birkebeinerrittet jubilerer - 30 år med sykkelglede!

Flere hundretusen syklister har de siste 30 årene kommet hit til Rena for å sykle over fjellet til Lillehammer. Som ordfører i Åmot kommune er det en glede for meg å ønske velkommen til 30 års bursdagsfest her på Rena fredag 25. august.

Da vil artist Kine Kleveland, sammen med skoleelever fra Åmotskolene, fremføre en rykende fersk Birken-låt på Rena torg kl. 19.00. Før det blir det stor bursdagsfest i sentrum med barnebirken, NRK Supershow med ny BlimE-dans, Fantorangen og gratis pølser og is til alle.

Alle vi som bor i Åmot vil gratulere deltakere, gjester, publikum og arrangør med jubileet, Birkebeinerarrangementene betyr mye for oss. Det bygger samhold og identitet, det gir ringvirkninger for næringsliv og kommune og ikke minst er det god folkehelse for tusenvis av deltakere.

Jeg vil benytte anledningen til å takke initiativtakerne til Birkebeinerrittet, alle de frivillige som står på år etter år sammen med staben i Birken. Uten dere hadde det ikke vært mulig å gjennomføre dette.

En spesiell hilsen vil jeg også sende til de 31 deltakerne som har syklet Birkebeinerrittet hvert år siden 1993! Det er en prestasjon det står respekt av. Dere har helt sikkert vært forbilder for mange rundt dere, og bidratt til at enda flere har fått øynene opp for denne unike sykkelopplevelsen.

I år går Birkebeinerrittet tilbake til sine røtter, og deltakerne skal sykle samme trasé som i 1993. Det betyr at en av de mest krevende utforkjøringene ned mot Djuposet utgår i år. Der har jeg selv stått som løypevakt mange ganger og opplevd mye dramatikk. Heldigvis er det et godt støtteapparat rundt Birken, og i år satser vi på at alle deltakerne kommer seg trygt over fjellet til Lillehammer.

Det å utfordre seg selv, sette seg egne mål og inspirere andre er en viktig del av Birken-ånden. Selv om dette er blodig alvor for en del, er det først og fremst et folkehelsearrangement for tusenvis av glade syklister.

Vi er stolte av å være vertskommune for Birken, og gleder oss til de neste 30 årene.

God tur over fjellet til Lillehammer, og velkommen tilbake til Rena neste år!  

Mvh Ole Erik Hørstad, ordfører i Åmot kommune

Ordfører Ingunn Trosholmen. Foto Kirsti Hovde

Foto: Ingunn Trosholmen, ordfører Lillehammer kommune

Gratulerer med Birkebeinerrittet 30 år!

I år er Birkebeinerrittet 30 år og dette markeres med en bursdagsfest helga rittet går av stabelen. Det er all grunn til å gratulere med jubileet og hva både Birkebeinerrittet og de andre birkenarrangementene er og betyr for både deltakere, reiselivet, kommunen og alle andre som på en eller annen måte er med helga 25. og 26. august.  

Det som er litt spesielt med årets ritt er at deltakerne skal følge første del av den opprinnelige løypa fra 30 år tilbake.  Dette gir sikkert en viss historisk følelse tilbake til tida før og under de Olympiske leker, og kan kanskje oppmuntre og motivere deltakerne til ett «ekstra pådrag» i løypa. «Den som intet våger, intet vinner» er et gammelt ordtak. I jubileumsrittet kan hver enkelt skreddersy sin egen sykkelopplevelse. Enten du vil pushe egne grenser eller sykle sammen med dine sykkelvenner. Uansett er det sosialt, ett treningsmål og en opplevelse! Det er klasser og puljer for nær sagt alle, uansett alder, treningsnivå og ambisjon! Birkens bærekraftsmål vektlegger dette. Det skal være for alle, gi opplevelse, mestringsfølelse og fornøyde deltakere. Og ikke minst en stolt lokalbefolkning som understøtter arrangementet på sin måte.  

Birkenarrangementene bygger opp under Lillehammer sine overordnede målsettinger innen reiseliv og idrett, og det legger igjen store verdier på Rena og Lillehammer – hos bedrifter og hos lag og foreninger for innsatsen som legges ned av frivillige.  

Jeg håper både deltakere og arrangør finner inspirasjon i både birkebeinerhistorien og i Lillehammers Olympiske historie. Og at dere våger å utfordre dere sjøl! Med ønsker om at alle skal komme slitne, men hele og lykkelige i mål. 

Send en tanke til de som gikk foran – bokstavelig talt- og ikke minst til alle de som år etter år sørger for ett strålende Birkebeinerritt. 

God tur gjennom løypa og velkommen til Lillehammer!  

Ingunn Trosholmen, ordfører i Lillehammer kommune

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen