Tilbake

Vinterløping: Slik holder du treningen i gang gjennom snø og kulde

IMG_6149

20.01.2025 Tekst og foto: Birken.

Noen trener aller mest om vinteren, mens andre går i vinterhi. Enten du er aktiv eller mosjonist, trenger ikke vinter og snø å være en hindring fra å trene ute. 

Alle birkebeinere kan ha godt av å komme seg ut på en løpetur i løpet av vinteren. Løping er en fin og effektiv måte å variere treningen, enten du har Birkebeinerrennet, Birkebeinerløpet, Birkebeinerrittet, eller kanskje Trippelen som årets treningsmål.

Selv om snøen dekker bakken og sommerens løpesko gir lite feste, har Julie Sanden hos Sport 1 verdifulle tips som gjør at du kan mestre vinterløping.

– Vinter er ingen unnskyldning. Det er egentlig ingen hindring så lenge man har gode klær og gode sko, sier Sanden. 

Men hvordan skal man kle seg når temperaturene svinger mellom pluss og minus, hva slags utstyr er nødvendig og hvorfor er det viktig med riktig utstyr?

IMG_6107

Julie Sanden hos Sport 1 Superstore Hamar har jobbet i løpe-bransjen i mange år. Hun har 11 års erfaring fra Löplabbet og 5 år fra Sport 1, og er selv en aktiv mosjonist som løper flere ganger i uka, året rundt.

Hva slags sko bør man velge?

Riktig utstyr kan forbedre både ytelse, komfort og sikkerhet om vinteren. Julie forteller at om vinter og snø er en hindring for løpeturen, bør man investere i ting som gjør det litt lettere.

Det viktigste er sko.

– Å investere i et par gode piggsko er en fordel. Det gjelder å ha sko med godt feste, så man føler seg trygg.

IMG_6015

Icebug har vært på markedet i mange mange år og er spesialister på piggsko. Skoene har pigger som sitter og holder godt.

IMG_6027

Hoka har også kommet på banen med piggsko og har en modell Sport 1 har god erfaring med. Skoen har både god demping og pigger som gir godt feste.

Det er også mulig å pigge sko man allerede har. Pigging av sko kan gjøres i enkelte Sport 1 butikker.

Det finnes også egne sett med skrunøkkel og -pigger, som gjør at man kan skru inn og ut pigger på sine egne sko.

Vinteren varierer fra sør til nord.

Sanden forklarer at vanlig terrengsko eller gortex sko, for å holde vær og vind ute, vil i mange tilfeller være godt nok der det ikke er så mye snø og is på bakken. 

Der været i vinterhalvåret varierer mye, kan brodder være en fin ting. Brodder er også et billigere alternativ til piggsko.

– Brodder veier litt ekstra. For en mosjonist er det ikke sikkert det gjør så mye, men for en aktiv løper så blir skoene litt tyngre. Brodder er lett å ta av og på, og å bruke de få gangene man eventuelt løper. Men løper man oftere enn et par ganger, og været tilsier at man bør ha noe som griper bedre, bør man investere i et par gode piggsko.

IMG_6045

Ulike typer brodder.

Sko som får en til å føle seg trygg når man løper er dessuten viktig for sikkerhet og ytelse.

Det er også lurt å tilpasse teknikken når man løper ute om vinteren. 

– Om man vegrer seg når man løper, blir man mer anspent og vil belaste kroppen annerledes enn ellers. Når man blir redd for å falle blir man stivere og har større mulighet for å skade seg.

– Det er viktig å tillate seg å sette ned tempoet når det er glatt. Det kan også være lurt å øke stegfrekvensen og tenke på at man skal ha føttene under seg istedenfor for langt foran. Vær bestemt i stegene, da vil piggene feste seg bedre i underlaget.

IMG_6175

Gode og riktige sko er viktig for både sikkerhet, ytelse og komfort når det kommer til vinterløping.

Hvordan skal man kle seg?

For å få en god løpeopplevelse når snøen har lagt seg og gradestokken kryper under null, bør man ha klær etter vær.

Sanden presenterer en god tommelfingelregel for hvordan man bør kle seg.

– Man skal gjerne fryse litt de første fem minuttene etter man har gått ut av døra. Da er man perfekt kledd. Løper man med sekk har man mulighet til å justere med et lag i sekken. 

Hun mener det er fornuftig å kle seg etter lag-på-lag-prinsippet. 

– Innerst mot huden er det lurt å velge et plagg som sitter tett inntil og som er fukttransporterende eller som holder godt på varmen. Det kommer litt an på temperaturen ute og intensiteten på løpinga, men er det rundt null grader er superundertøy i syntetisk materiale nok. Dersom det er enda kaldere ute er ull å foretrekke. 

IMG_6059

På kalde dager kan det være lurt med ull som det innerste laget. Ull holder på varmen, selv om man blir svett eller våt.

Sanden forteller at det har kommet nye produkter på markedet som kombinerer materialene, slik at man får både ull og syntet i samme plagg.

Noen trøyer har i tillegg mesh under armene, noe som gjør at den puster bedre og tørker raskere.

Dersom det er veldig kaldt ute, kan man bruke et ekstra mellomlag. Da kan gode alternativer være en fleece eller en ekstra ulltrøye.

Man kan også bruke ull-bh og ullboksere om det er kaldt.

IMG_6056

Ull innerst? Her er bh og boksere fra Devold til kalde vinterdager.

Helt ytterst bør man ha en god jakke. Dette laget skal skjerme mot vær og vind, men også slippe ut svette og varme.

Et godt valg vil være en løpejakke i vind- og vannavvisende materiale, og som har gode pusteegenskaper.

IMG_6183

Denne jakken fra Johaug er innsvingt og kroppsnær. Den har ekstra beskyttelse og varme i front, og slipper ut varme bak.

IMG_6111

Craft har både tykkere og tynnere jakker, i tillegg til vest slik at man kan justere etter temperatur. Her er et utvalg til herre.

På underkroppen er det ikke alltid man trenger å kle seg like godt, siden beina er i bevegelse i mye større grad enn overkroppen når man løper.

På markedet finnes det både løpetightser eller litt løsere bukser som har vindstoppere i front og som slipper ut luft bak. Flere modeller er flossete på innsiden og isolerer godt. 

Ifølge Sanden kan langrennsbekledningen man har fra før fungere fint, men skal man optimalisere og gjøre løpeturen enda mer komfortabelt, kan det være fornuftig med riktige produkter som gjør det lettere å tre over dørstokken. 

Også må man ikke glemme hender, føtter og hodet. Lue eller pannebånd, løpehansker, ullsokker og en hals er smart å ha i kulda. 

IMG_5984

Det finnes mange smarte løsninger. Her er det hansker med en klaff man kan dra over om man trenger ekstra beskyttelse, eller ta av om man blir varm.

Skal man bevege seg ute når det er mørkt, må man huske på å kle seg så man er godt synlig. 

– Flere klær har refleks på seg, eller så bør man investere i en refleksvest eller et enkelt refleksbånd. Skal man bevege seg der det er mørkere kan det også være lurt med ei god lykt som gjør at man får bedre sikt og ser hvor man tråkke, sier Sanden.

IMG_6067

Skal man løpe når det er mørkt bør man ha en god lykt. Sport 1 har flere ulike modeller og typer. Både oppladbare og på batteri.

Skal man ut på en lengre tur, kan det være fornuftig å ha med seg en sekk eller et belte med vann, næring og litt ekstra plass. 

Sanden forteller at Sport 1 har løpebelter og -sekker tilpasset kuldegradene slik at vannet ikke fryser. 

IMG_6081

Coxa har både sekker og hoftebelter med drikkesystemer med isolasjon som man kan ha med seg på løpetur i kulda.

Minusgrader og snø er ingen grunn til å gi opp løpetrenngen.

Varier ski- og styrketrening med en løpetur ute.

Med gode sko, riktige klær og noen enkle tilpasninger på teknikk og forventninger, kan man opprettholde treningen til Birken gjennom hele vinteren. 

Ta turen innom din lokale Sport 1 butikk for flere hjelp og råd om vinterløping, eller sjekk ut nettsiden for flere produkter.

Birken shoppen har også flere produkter til vinterløping. 

Vi ønsker alle lykke til med vinterløpingen og treningen til Birken!

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen