Slik beregnes seeding på Birkebeinerrennet
Seedingtabellene for Birkebeinerrennet utarbeides ved å sammenlikne resultater for løpere som har deltatt i både det aktuelle seedingrennet og i fjorårets Birkebeinerrennet.
Seedingen utarbeides slik at disse løperne i gjennomsnitt får lik seeding fra det aktuelle seedingrennet og fjorårets Birkebeinerrennet.
Sammenlikningen foretas på flere ferdighetsnivåer. Puljegrensene for hver pulje defineres dermed av løpere på riktig nivå. Sammenlikning på flere nivåer ble innført i 2010, basert på erfaringer fra tidligere år. Inntil 2010 var det en fast seedingfaktor for alle puljer i hvert seedingrenn, men fra 2010 er seedingfaktoren unik for hver pulje, og det gir en mer korrekt seeding også for de bakre seedede puljene.
Utvalget av løpere i seedinggrunnlaget kan være flere hundre løpere,
avvikende resultater lukes bort før seedingtabell lages slik at man
unngår at løpere som har hatt større uhell etc påvirker seedingfaktorene.
I og med at seedingen utarbeides ved å sammenlikne resultater til et utvalg løpere, vil faktorer som værforhold, føre og løypeprofil i stor grad bli inkludert indirekte. Er det f.eks. motvind hele veien vil alle få dårligere sluttid, og det vil da gjenspeile seg i seedingstabellen. I og med at sammenlikningen foretas på mange nivåer, vil også endringer i føreforhold eller nysnø i løypa bli indirekte inkludert i seedingfaktorene.
Det at seedingen gjøres ved å sammenlikne løpere på forskjellige nivå, gjør at de ulike seedingrennene kan ha ulik prosent bak vinner for en gitt pulje. Dette er et uttrykk for at ulike seedingrennene ikke skiller løperne like mye. Årsaken til dette kan for eksempel være løypeprofil eller føre.
Vi mener at denne modellen for å beregne seeding gir mest mulig korrekt og rettferdig seeding. Vårt mål er at det ikke skal være noen renn som er lettere enn andre å få god seeding fra. Likevel er jo langrenn en utendørsidrett, og man kan derfor ikke gardere seg fullstendig mot at spesielle værforhold etc. kan påvirke seedingen i noen tilfeller. Utover dette vil det være slik at en løper som for eksempel er veldig god til å stake får best seeding ved å seede seg fra et renn med mye staking. Dette mener vi er vanskelig å ta høyde for i seedingen og derfor må leve med.