Nyheter

Gjør skiene klare med riktig prepping og smøring

salomon ski felleski
Skisesongen er i gang, og noen har allerede fått seg årets første skiøkt. Har du kontroll på skiutstyret ditt, og har du preppet skiene riktig? Lær mer om hvordan preppe og smøre skiene riktig, slik at du kan få best mulig skiopplevelse i vinter.

Gjør skiene klare med riktig prepping og smøring

Tekst: Eirik Lund Røer, Foto: Salomon

Ha riktig utstyr på plass

– Det viktigste er alltid å tenke på: «Har jeg det skiutstyret jeg trenger for å få en god skiopplevelse?» Er svaret ja behøver du ikke løpe til butikken for å kjøpe nytt utstyr.

Ha fokus på å gjøre det enklest mulig, innleder langrennslandslagets tidligere smøresjef Knut Nystad til Birken. – Husk å gjøre det enkelt. Det handler om de gode øyeblikkene, de gode opplevelsene – alene eller sammen. Det er god plass til oss alle i skog, mark og på fjell og vidde, uavhengig av fart, utstyr, alder og ambisjoner, fortsetter Nystad.

Prepping av ski

Med skisesongen i anmarsj er det på tide å finne frem skiene innerst i boden. Noen har vært flinke og både fjernet påskeklisteret og lagt inn skiene med glider før de ble satt inn for sommeren. Andre har ikke. Uansett utgangspunkt er det ingen grunn til panikk, minner Nystad om.

Preppeutstyr

– Finn frem klisterfjerner, skrape og papir og gjør skiene rene. Har du glemt å legge glider? For de aller fleste holder det å gjøre glidsonene rene med klisterfjerner eller fluorrens. Sålen vil nok ha oksidert og blitt hard, men legg på en allroundglider som for eksempel violett eller blå, varm inn og la stå. Du kan også bruke en flytende glider, sier Nystad. 

Smøring og preparering er én ting, men kanskje har du gamle ski som har gjort jobben sin.

For stive eller for myke ski?

Nystad forteller at skiene som regel endrer seg lite, men at det er visse ting du kan være oppmerksom på ved de første skiturene. – Om skiene subber nedi og du har dårlig glid kan det være at skiene er for myke. Får du aldri feste kan de være for stive.

Men det er også andre forklaringer, sier Nystad, og fortsetter: – Ofte er nok tilfelle at vekten til den som står på toppen av skiene har endret seg. Det andre svaret er at du har smurt skiene feil. Trenger du nye ski for å få en flott skiopplevelse?

- I de fleste tilfeller vil jeg si nei.

Enkle løsninger

Det er nemlig skiopplevelsen som bør stå i fokus, mener Nystad. Men det betyr ikke nødvendigvis at nytt utstyr ernoen ganger kan være svaret. For eksempel om du har en ny livssituasjon og ikke har tid til å smøre skiene:.

– Se etter enkle løsninger som klisterspray eller flytende glider, felleski eller skøyteski.

Skiprepp og smøring i 4 steg: Slik gjør du skiene vinter-klare:

  1. Sørg for at skiene er godt rengjort i både feste- og glidsonen. Vanlig klisterfjerner kan brukes begge steder, men det finnes også fluorrens som er mer skånsom for glidsonen.
  2. Legg på og varm inn et lag med allroundglider som for eksempel violett eller blå i glidsonen. Sikles og børstes.
  3. Klargjør festesonen ved å pusse med sandpapir. Varm deretter inn et lag med grunnvoks eller grunnklister, avhengig av føre.
  4. Smør skiene med dagsaktuell voks/klister.

Hvilken skismøring skal du velge? Sjekk temperaturen!

– Generelt deler vi inn smøringen i fire føreforhold. Ved plussgrader og våt snø smører vi skiene med klister. Ved myk tørrsnø og minusgrader smører vi med tørrvoks. Ved hardt snøunderlag på minussiden smører vi med klister som vi dekker med tørrvoks. Ved nysnø rundt null grader kan vi for eksempel velge rubbski, sier Knut Nystad.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen