Nyheter

Nytt hjerte for Birken

Tor andre-1 hjertetransplantert
I 2011 fikk Tor André Bjørge et nytt hjerte. I år sykler han Birken for fjerde gang!

Tekst: Ungdomsreportere Foto: Privat

I ung alder fikk Tor André et virus på hjertemuskelen, dette viruset, kardiomyopati, gjorde hjertemuskelen så stiv at hjertet ikke fungerte så godt som det skulle. Hjertet hans ble bare verre og verre, og til slutt fastslo legene at hjertetransplantasjon var den eneste løsningen som ville vare. Det tok lang tid før et friskt hjerte ble klart, men vinteren 2011 fikk Tor André et nytt hjerte. 

-Hvordan fikk du idéen om å være med i Birken etter en så stor operasjon? 

Det er fordi jeg har satt meg som mål å sykle birken fem ganger! Jeg gikk Birkebeinerrennet i 1994, men etter jeg fikk slag fikk jeg ikke gått så mye på ski. Derfor ble sykkel en god erstatning! Det å mestre å sykle over fjellet, er et flott mål i seg selv. 

Tor André sitter i styret i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, og samler inn penger til foreningen mens han sykler Birken. Hans mål er å samle tusen kroner per kilometer, og alle kan donere penger her (https://www.facebook.com/donate/259745661520102/). -Vi har en del sosiale aktiviteter for dem som har transplantert hjerte og lunger, og vi midlene på det! svarer Tor André når han blir spurt om innsamlingsaksjonen. 

Den mest utfordrende delen i løypa er et parti før Rosinbakken. -På grunn av hjertetransplantasjonen får jeg ikke den normale pulsresponsen siden de har kuttet nervetrådene, så det blir veldig mye mjølkesyre, sier han. Dermed blir taktikken å gå i et lettere gir før bakken starter for å få opp pulsen.  

 

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen