Nyheter

-Ser for meg et langt liv i Birken

Håvard Strand ødegård 1400x720

02.02.2023 Tekst og foto: Stein B. Olsen

Håvard Strand Ødegård er akkurat like gammel som Birkebeinerrittet, bare noen dager yngre. Han som rittet fyller 30 år denne høsten. Håvard er opprinnelig fra Brøttum, men nå bosatt i Oslo ser for seg et langt liv som Birkebeiner.

Vi treffer Håvard på en regnværsdag ikke langt fra Brøttum kirke, det er i disse traktene han har syklet mest, og det var hjemme på Brøttum interessen for Birken først ble tent.

-Faren min syklet, og det var nok den viktigste årsaken til at jeg også ble med. Nå skal jeg delta for 6. gang, og som alle andre glegruer jeg meg, sier Håvard som ser for seg mange år som Birkebeiner.

- Ja, det tror jeg. Tidligere har jeg vært med på både løp og renn, men det ble ikke så mye skigåing i år, men neste år har jeg lyst til å prøve meg på trippelen igjen. For meg er Birken et naturlig treningsmål, noe å strekke seg etter. Jeg trives med å konkurrere, men det er utelukkende mot meg sjøl.

- Betyr det også at du trener mye alene?

- Det er litt opp og ned. Det kommer jo litt an på hvor du bor og slikt. Nå bor jeg i Oslo, og spesielt på hardøkter synes jeg det er best å trene sammen med gode kompiser. Det gir litt ekstra samhold i gruppa. Ellers blir det en del turer alene. For meg er flott å ha et mål både å trene mot, men også å se fram til, forteller Håvard.

-Nå er det 6. gangen du skal sykle, hva husker du best?

- Mitt beste minne er utvilsomt fra den første gangen. Jeg var på ingen måte klar over hvor langt og ikke minst hvor tungt det var. Men den følelsen å svinge inn foran Håkons Hall. Den stemningen, følelsen av mestring. Jeg var i mål, lykkelig, men fryktelig sliten. En herlig følelse å kjenne på.

-Målet i år er?

-Målet er ny rekord. Det betyr ei sluttid på rundt 3.20. Greier jeg det blir det stort.

- Og greier du det ikke, har du alltid en mulighet igjen neste år?

- For å si det slik. Jeg kommer ikke til å gi meg selv om jeg IKKE greier målsettingen. Det er så mye som kan skje undervegs, ting en ikke har kontroll over.

- Du gleder deg?

-Å, ja jeg gleder meg. Dette blir morsomt uansett hva tida blir. Det er opplevelsen, følelse av mestring som er det viktigste. Det er derfor jeg stiller i Birken, sier 30-åringen.  

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen